Met nog tien dagen voor de eerste groepswedstrijd op het EK rammelt het Nederlands elftal aan alle kanten. Bondscoach Frank de Boer moet het ene na het andere brandje blussen, die hij nota bene zelf veroorzaakt. Dit zijn alle flaters tot nu toe.
Dat De Boer geen communicatiewonder is, werd voor zijn aanstelling bij de KNVB al aangehaald door een aantal spelers met wie hij gewerkt heeft, waaronder Theo Janssen. Zij lijken nog maar eens gelijk te krijgen. De Boer verraste onder meer met het door elkaar halen van spelerstatistieken, het af-appen van spelers, de communicatie met zijn beoogde eerste doelman Jasper Cillessen en een knullige persoonsverwisseling.
De bekendmaking van de selectie
De KNVB wilde de bekendmaking van de EK-selectie spectaculair maken, maar sloeg de plank volgens velen nogal mis. Geen complete spelerslijst, zoals iedereen gewend is, maar een strak geregisseerde ‘show’ waar overduidelijk veel tijd (en geld) aan is besteed. Voor iedere linie was een video opgenomen en tussen iedere linie zat een half uur. Het wekte ergernis op en daarnaast lekte de EK-selectie uit, waardoor de video’s in één klap overbodig werden.
De Boer is hier uiteraard niet schuldig aan, maar de manier waarop het werd aangepakt draagt niet bij aan het Oranje-gevoel dat de KNVB uit probeerde te stralen. Het was een te geforceerde poging om een jonger publiek aan te spreken.
De statistieken van Van de Beek
“Het is niet zo dat hij weinig minuten heeft gemaakt, hij zit rond de 4000”, zei De Boer over de speelminuten van Donny van de Beek. De uitspraak van de bondscoach zorgde meteen voor veel verwarring, want Van de Beek speelde dit seizoen slechts 1457 minuten. De Boer zei zelf dat hij ‘scheef op het lijstje’ keek. Zou hij zelf niet weten hoeveel minuten zijn spelers hebben gemaakt?
De afzegging van El Ghazi en St. Juste
De Boer werd in verlegenheid gebracht toen Anwar El Ghazi op camera een appje voorlas waarin hij liet weten hem niet op te nemen in de EK-selectie. Op de persconferentie liet de bondscoach nog weten dat hij alle afvallers gebeld had. “Een slip of the tongue“, zei hij zelf. Sterk is dat niet: een speler van het Nederlands elftal verdient een persoonlijk gesprek met de bondscoach. Opnieuw ontstaan er twijfels over de communicatievaardigheden van De Boer.
St. Juste kreeg het nieuws dat hij niet naar het EK gaat niet eens van De Boer zelf, maar via een journalist te horen. Zijn zaakwaarnemer – en broer – uitte in De Telegraaf zijn ongenoegen over de situatie. Opnieuw moest De Boer zich verantwoorden.
Cillessen boos op De Boer
Een nog serieuzere rel: Jasper Cillessen reageerde in De Telegraaf als door een adder gebeten, omdat hij vanwege zijn coronabesmetting definitief thuis wordt gelaten door De Boer. De doelman zegt dat de bondscoach hem als nummer één bleef zien en hij na een negatieve PCR-test aan kon sluiten. “Desnoods zou ik na het trainingskamp pas aanhaken. Ik heb écht geen idee wat er is veranderd. Ik heb ook nooit iets anders gehoord.”
Persoonsverwisseling Menig
Quincy Promes of Queensy Menig? Het zijn allebei bekenden van De Boer, maar laatstgenoemde zit niet bij de selectie van Oranje en dus mag hij zo’n fout natuurlijk niet maken. De Boer reageerde op de vraag wie er rechtsbuiten zou kunnen staan en kwam opmerkelijk genoeg met de naam van de FC Twente-aanvaller op de proppen, terwijl hij op Promes doelde.
In een andere situatie zouden we lacherig doen over zo’n verspreking, maar het is de zoveelste flater die op de inmiddels torenhoge stapel van De Boer terecht is gekomen, waardoor nog maar eens duidelijk is geworden dat hij communicatief veel steken laat vallen. Wat doet dit met zijn geloofwaardigheid?
Fout in opstelling Nederlands elftal
De KNVB kwam via de officiële kanalen met een opstelling met Maarten Stekelenburg, maar kwam vervolgens snel met een andere. Daar stond niet de naam van Stekelenburg op, maar die van Tim Krul. Terwijl De Boer toch echt van plan was om Krul op te stellen en dat een dag eerder al afgesproken was: de zoveelste communicatiefout. “Ik denk dat iemand op het verkeerde knopje heeft gedrukt”, zei De Boer.
5-3-2 of 4-3-3?
Ook rond het systeem van het Nederlands elftal zijn veel vraagtekens. De Boer koos tegen Schotland voor 5-3-2, maar dat pakte matig uit. Na afloop gaf hij toe dat er slechts één keer op getraind is en Nederland niet meteen de sterren van de hemel speelt. Logisch, maar de realiteit is dat het EK voor de deur staat en er geen tijd is om een nieuwe speelstijl in te slijpen.
Matthijs de Ligt oogde onwennig in 5-3-2 en ook Wout Weghorst en Memphis Depay beamen dat er nog genoeg werk aan de winkel is. Houdt De Boer vast aan 5-3-2 of gooit hij alles op 4-3-3? Het is de bedoeling dat Oranje beide systemen gaat beheersen. Dat lijkt vlak voor de start van het EK echter een utopie.